Nyheder

HØJT GAVEHUMØR I 2016 ?

Er du særlig gavmild i 2016 og planlægger større pengegaver til konfirmanden, fødselsdagen, brylluppet, julegaven etc.? -så er det vigtigt at du kender til reglerne om gaveafgift.

Familieretsteamet hos Brockstedt-Kaalund forklarer, at så længe du giver en almindelig gave på et sædvanligt niveau skal der ikke betales nogen gaveafgift. Ønsker du at give en meget større gave skal du være opmærksom på, hvornår der skal betales gaveafgift.

Ifølge advokat Karen Marie Jespersen, så er reglerne om gaveafgift sådan, at hvis gaven ikke overstiger nogle bestemte grundbeløb og hvis gaven gives til nærtstående personer skal der ikke betales nogen gaveafgift, selv om gaven måske er stor.

Grundbeløbene i 2016

Du kan i 2016 gaveafgiftsfrit give nærtstående personer årlige gaver op til 61.500 kr. og svigerbørn 21.500 kr.  Hvis gaverne til en nærtstående i et kalenderår er større end grundbeløbene skal der betales gaveafgift. 

Hvem er de nærtstående personer ?

Du kan give afgiftsfrie gaver på grundbeløbet til følgende personer:

•    Børn, børnebørn, oldebørn osv.
•    Stedbørn og deres børn osv.
•    Længstlevende ægtefælle til dit evt. afdøde barn eller stedbarn,
•    Forældre – ja, børn må også give deres forældre store gaver !
•    Personer, som du har haft fælles bopæl med i de sidste 2 år før modtagelsen af gaven,
•    Personer, som du tidligere har haft fælles bopæl med i en sammenhængende periode på mindst 2 år, når den fælles bopæl alene er ophørt på grund af institutionsanbringelse, f.eks. i en ældrebolig
•    Plejebørn, som har haft bopæl hos dig i en sammenhængende periode på mindst 5 år, når opholdet begyndte inden plejebarnet fyldte 15 år, og højest en af plejebarnets forældre har haft bopæl hos dig sammen med plejebarnet
•    Stedforældre og stedbedsteforældre

Gaveafgiften er størrelsesmæssigt det samme, som der skal betales i boafgift, hvis personen havde arvet det samme beløb. Gaveafgiften er for nærtstående 15% af det beløb, som gaven overstiger grundbeløbet. Dog er det sådan, at gaveafgiften for gaver udover grundbeløbet til stedforældre og stedbedsteforældre er 36,25 %.

Gaver mellem ægtefæller

Der skal aldrig betales gaveafgift for gaver mellem ægtefæller og det er uanset, hvor stor gaven er. Ægtefæller skal dog huske, at hvis der gives større gaver, så er gaven kun gyldig, hvis der bliver oprettet en gaveægtepagt, der skal tinglyses. Iflg. familieretsteamet på kontoret, så hænder det ganske ofte, at ægtefæller slet ikke er opmærksomme på det gyldighedskrav og det kan få store konsekvenser senere, hvis gavegiver-ægtefællen f.eks. går konkurs.

Særlige overvejelser, når du giver store gaver

Advokat Karen Marie Jespersen, der ofte rådgiver folk i forbindelse med skilsmisser forklarer, at folk sjæl-dent synes det er rimeligt, at de skal dele en stor gave som vedkommende måske har modtaget fra sine forældre. Derfor er det vigtigt at overveje om gaven skal være gavemodtagerens særeje. Det er dig alene som gavegiver, der bestemmer om der skal laves en klausul i gavebrevet om, at gaven skal være særeje. Men det er når gaven gives – og ikke når skilsmissen truer – at klausulen skal laves.

Kontakt os

Har du brug for yderligere vejledning om gaver eller har du brug for at få oprettet et gavebrev eller gave-ægtepagt er du velkommen til at kontakte en af advokaterne i Familieretsteamet.

Advokat Karen Marie Jespersen, tlf. 69 13 71 19 eller kmj@bklaw.dk 
Advokat Emma Hertel Theilmann, tlf. 69 13 71 47 eller eht@bklaw.dk
Advokat Christina Ruby, tlf. 69 13 71 64 eller cru@bklaw.dk
Advokatfuldmægtig Charlotte Beck, tlf. 69 13 71 65 eller cbe@bklaw.dk
Advokatfuldmægtig Sine Andreassen, tlf. 69 13 71 70 eller san@bklaw.dk

Icons made by SimpleIcon from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY
Icons made by Eleonor Wang from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY
Din direkte vej til ny juridisk viden – tryk her!
Ny viden og gode råd fra vores advokater

Tilmeld dig Brockstedt-Kaalunds nyhedsservice og modtag ny viden og GRATIS råd i forbindelse med forskellige juridiske problemstillinger inden for dit interesseområde; privat eller erhverv. Vi sender dig e-mails, når der er aktuelle nyheder, som kan være relevante for dig.

Din direkte vej til ny juridisk viden – tryk her!