Nyheder

Servicetjek af testamente - ny Højesteretsdom!

De fleste mennesker får på et tidspunkt i deres liv kendskab til testamenter - enten fordi de arver efter et testamente eller fordi de selv har brug for at få lavet et testamente, der sikrer at formuen efter ens død deles i overensstemmelse med vedkommendes ønsker.

Når først testamentet er oprettet tænker de fleste, at nu er der styr på arvesituationen og så bliver testamentet gemt væk i bankboksen eller skrivebordsskuffen. En ny Højesteretsdom viser, at det kan være særdeles farligt og betyde, at formuen måske ikke bliver delt i overensstemmelse med afdødes ønske. 

Arvesagen - der kom for Højesteret

Advokat Steen P. Husbjerg, der førte sagen for Højesteret og som har mange års erfaring som autoriseret bobestyrer ved skifteretten i Viborg fortæller, at selv om der gøres et stort forarbejde når testamentet oprettes, så er det nok kun i de færreste tilfælde muligt at lave et fremtidssikret testamente. Ifølge Steen P. Husbjerg så overhaler livet ganske ofte et testamente.

Højesteretsdommen tog stilling til om en mands begunstigelse af en steddatter fra et tidligere ægteskab fortsat var gyldig, eller om testamentet var bortfaldet, da manden siden havde giftet sig igen og fået sit eget barn i det nye ægteskab.

Manden havde været gift med steddatterens mor gennem ca. 7 år. Ca. 5 år efter skilsmissen fik manden lavet et testamente, hvor steddatteren blev universalarving, da manden ikke selv havde nogle børn på det tidspunkt. Flere år efter testamentet var lavet giftede manden sig på ny og fik et barn. Efter en længere årrække dør manden uden at han har fået ændret eller tilbagekaldt testamentet. Hustruen og steddatteren var uenige om, hvorvidt steddatteren skulle arve eller ej.

Sagen afgjort mod afdødes ønske

Højesteret fandt, at testamentet stadig var gyldigt trods de ændrede forhold i mandens liv. Højesteret lagde vægt på, at manden på trods af de nye livsomstændigheder ikke havde tilbagekaldt eller ændret i testamentet, ligesom Højesteret og mente at kunne lægge til grund, at der var en nær relation mellem manden og steddatteren.

Iflg. advokat Steen P. Husbjerg, der repræsenterede enken var parts-og vidneforklaringerne på dette punkt dog ikke helt entydige og enken forklarede under sagen, at manden faktisk havde troet, at testamentet var bortfaldet, nu hvor han var blevet gift igen og havde fået barn.

Sagen er på alle måder ulykkelig og advokat Steen P. Husbjerg opfordrer alle til med jævne mellemrum at få lavet et servicetjek af deres testamenter, så det løbende sikres, at testamentet svarer til ønsker og behov. 

Kontakt os

Har du fået lavet et testamente, og er du i tvivl om det fortsat lever op til dine ønsker og forventninger bør du overveje at kontakte en af kontorets arveretsadvokater til en uforpligtende snak:

Steen P. Husbjerg, på tlf.30212043 eller sph@bklaw.dk 
Karen Marie Jespersen, direkte tlf. 69137119 eller kmj@bklaw.dk
Christina Ruby, tlf. 69 13 71 64 eller cru@bklaw.dk

Icons made by SimpleIcon from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY
Icons made by Eleonor Wang from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY
Din direkte vej til ny juridisk viden – tryk her!
Ny viden og gode råd fra vores advokater

Tilmeld dig Brockstedt-Kaalunds nyhedsservice og modtag ny viden og GRATIS råd i forbindelse med forskellige juridiske problemstillinger inden for dit interesseområde; privat eller erhverv. Vi sender dig e-mails, når der er aktuelle nyheder, som kan være relevante for dig.

Din direkte vej til ny juridisk viden – tryk her!